OBS: Du er nu offline

Arbejdspladsen

Når en kollega eller medarbejder bliver syg med kræft
Arbejdsplads

3F, PensionDanmark og Kræftens Bekæmpelse samarbejder om at skabe en ekstra støtte, til de medarbejdere som bliver syge med kræft. Støtten består i at medarbejderen får tilknyttet en fastholdelseskoordinator, som sidder hos PensionDanmark. 

Koordinatorens rolle er at hjælpe medarbejderen med at navigere i sundhedsvæsenet og rundt i de forskellige tilbud, som findes i eksempelvis kommuner eller frivillige organisationer.

Ved alvorlig og livstruende sygdom har man som medlem af PensionDanmark mulighed for at få en erstatning for kritisk sygdom. Det er ved denne udbetaling, at Pension Danmark kontakter medarbejderen på telefonen for at høre, om de vil være med i projektet, og om medarbejderen er inden for projektets målgruppe. Du kan læse mere om selve projektet og målgruppen her.

Din kollega eller medarbejder får tilknyttet en koordinator, som fungerer som en ekstra støtte under og efter sygdomsforløbet. Koordinatoren samarbejder med medarbejder om at holde en god kontakt til arbejdspladsen under sygdomsforløbet.

I perioder, hvor din kollega eller medarbejder fx er under behandling eller på hospitalet, kan du opleve, at det vil være koordinatoren, som kontakter arbejdspladsen for at aflaste den kræftsyge kollega. Din kollega kan i perioder have behov for hjælp til nogle opgaver.


Vejledning til arbejdspladsen

Vi tilbringer meget af vores vågne tid på arbejdspladsen, og det er naturligt at blive påvirket af en kollegas sygdom. Nogle oplever at en usikkerhed, fordi man ikke ved hvordan man skal være omkring en kollega, som der bliver syg med kræft. 

Kræftens Bekæmpelse har lanceret en kampagne Taghåndom.dk. Kampagnen har til formål at oplyse og vejlede dig om som er kollega eller leder til en person, der bliver ramt af kræft. Her vil du finde guides til dig som kollega, leder, pårørende eller kollega til en pårørende.

Ud over hjemmesiden Taghåndom.dk har Kræftens bekæmpelse udviklet et materiale til arbejdspladser, som har en kollega, der bliver sygemeldt med kræft, og kan bestilles her rådgivningspakken.

Kollegaens senfølger

Det er vigtigt at være opmærksom på, at knap 60 % kræftpatienter oplever senfølger. Senfølger er et begreb, som rummer en bred vifte af både fysik og psykiske symptomer, såsom træthed, smerte, depression, angst og kognitive forandringer. For nogle er senfølgerne forbigående, for andre langvarige og kan være livsvarige.

På Tag Hånd Oms hjemmeside har Kræftens Bekæmpelse udarbejdet en guide til, hvad der er vigtigt, når der både skal tages hånd om den kræftramte kollega og de øvrige medarbejdere på arbejdspladsen.